DANS // BALLROOM, WHACKING, BREAK & HOUSE

I KBH+ har dansemiljøer i den seneste tid blomstret. I en tid hvor større arrangementer og muligheden for at komme ud og slå sig løs til musik ikke er mulig, har det vist sig, at der har været en stor længsel for at bevæge kroppen til rytmer – med andre. For der er også et stærkt fællesskab forbundet med dans. Om end man danser sammen, hver for sig eller sågar mod hinanden – det er dansen og musikken der er fællesnævneren. Med tilmeldinger og begrænset antal dansere, har det været muligt, at lade fællesskaberne og muligheden for at udtrykke sig gennem bevægelse bistå – selvom der har været rift om pladserne.

Ballroomscenen er en af de miljøer, som særligt har åbnet dørene op for dans til deres sessions onsdag og søndag. Kulturen udspringer sig historisk tilbage i 1920’erne i Harlem i New York og blev skabt af sorte og latinamerikanske transpersoner og drags, som et safe space mod racisme og diskrimination. I dag er miljøet bredere, men har stadig fokus at bekæmpe racisme, homofobi, transfobi, bodyshaming og andre former for diskrimination. Ida som koordinerer ballroom i KBH+ fortæller om deres ugentlige sessions, at: ”Det har betydet, at vi som community har kunne holde en form for håb i live om, at det hele nok skal gå og at vi går bedre tider i møde, selvom det har været svært. Jeg ved ærlig talt ikke, hvordan jeg ville være kommet igennem coronatiden med humøret i behold uden mulighed for at bevæge mig”.

Udover ballroom har en anden gruppe frivillige startet et hold i ’Whacking’. Whacking er en dansestilart som opstod på klubberne i L.A i 70’erne. Ligesom ballroom udsprang den også som en del af undertrykkelsen af specielt sorte queer/gay-personer. Gennem bevægelse fandt de en måde at udtrykke sig på i klubberne, hvor de kunne få lov til at være dem selv, og udtrykke sig frit. Senere hen blev stilarten blandt andet kendt via ”Soul train” som var et amerikansk musik/danseprogram med primært sorte dansere, som blev vist i 70’erne. ”At kunne mødes og samles om dansen, har for mig været et frirum. Selvom man ikke har kunnet kramme, være i tæt kontakt eller har kunne stå tæt på hinanden, har det alligevel betydet meget, at man har haft det fællesskab sammen. Det har været et vigtigt holdepunkt i mit liv. Noget som jeg har vidst var stabilt og kontinuerligt. Den gode energi, som møder mig når jeg træder ind til dansetimerne i KBH+, gør at jeg for en stund glemmer de ydre omstændigheder, og bare er i nuet”, fortæller initiativtager Sarona Sørensen om dét at have et fællesskab om dans under corona.

Om fredagen inviterer Break Forward ind til breakdance, hvor der bliver guidet gennem øvelser den første time, hvorefter der er ’åben gulv’. Break opstod i New Yorks gader i slutningen af 1960’erne. Ordet break kommer af, at DJ’s forlængede de trommebreaks der var i blandt andet soulmusikken og blandede dem med andre lyde. Det blev der danset til – og heraf opstod breakdance. I breakdance har der været tradition for at danse mod hinanden i de såkaldte battles. Her kan det både være en mod en eller flere ’crews’ mod hinanden. Selvom dansen kommer fra gaden, må vi erkende, at det er ustabilt vejr i Danmark og at man ofte behøver tag over hovedet. Om dét at  have KBH+ som base, fortæller Mikael Santana at: “Det har været med til at holde humøret oppe hos os i de hårde tider og vedligeholde motivationen for at fortsætte med at skabe rammerne for at kunne danse sammen på grund af træningsmulighederne indendørs, specielt i de kolde måneder“.

Det seneste danseindspark er vores house sessions, som bliver lavet sammen med DEVOTION. House er kendetegnet ved en meget fri tilgang til bevægelse. Den har rødder i Chicago og New York og bliver ofte danses til musikgenren af samme navn. For instruktøren Konstantin har det været vigtigt at have et sted at dyrke miljøet. ”Det har gjort det lettere at opretholde og opbygge et community, i den ellers meget svære corona tid med begrænset socialt samvær. Det er vigtigt, at have et sted, hvor man kan blive set, bekræftet og dele ens passion. Med andre ord har house session gjørt lidt lysere at groove til” fortæller Konstantin.

Vi glæder os vildt meget til 2021, hvor vi forhåbentlig kan komme på dansegulvet igen og invitere endnu flere ind i fællesskabet i KBH+!