Det Rullende Panel – en ungedrevet dilemmapodcast for unge

Interview med: Amalie Himmelstrup, kreativ projektleder, medstifter af foreningen Curarum, podcastprojektet Det Rullende Panel (og foreningen Kontemplatoriet),
Og fra vores Projektakademi’s, Team 9. 

Hvad er det Rullende Panel?

Det Rullende Panel er et projekt, som foreningen CURARUM har etableret i samarbejde med Byens Hus i Gentofte. Podcasten er drevet af unge, der hver uge sætter sig ind i en campingvogn, og diskuterer ungedilemmaer om stort og småt.
Vores vision og formål er at skabe positiv forandring i samfundet ved at gøre det mere socialt acceptabelt blandt unge at tale højt om deres udfordringer og gøre det mere normalt at tale om, at vi ikke har styr på alt hele tiden. Vi ønsker med Det Rullende Panel at bidrage til et fundament af større åbenhed, ærlighed og nærvær blandt unge, som sunde og inkluderende fællesskaber kan etableres på og blomstre fra.

Hvordan er ideen til projektet opstået?

Det Rullende Panel udspringer af foreningen Curarum, som jeg stiftede sammen med Anne-Marie Vang og Kathrine Norsk for et års tid siden, da vi gik på Projektakademiet (kulturpilotuddannelse under KBH+). Her fandt vi ud af, at vi delte en lyst til og et behov for, ikke kun at udvikle og afvikle kulturprojekter, men også at snakke højere om de udfordringer og bekymringer, som vi baksede med i vores ungdomsliv og i den der underlige og lidt angstprovokerende overgang til i voksenlivet. Det er jo både fantastisk at være ung, men shit, hvor kan det også bare være svært, og det letter bare rigtig meget at få sagt det højt og høre fra andre, at de heller ikke har styr på alt. Derfor startede vi et socialt kulturprojekt, der kombinerede de to ting.

Vi købte en gammel, slidt campingvogn, som vi malede og indrettede til et hyggeligt samtalerum, og så inviterede vi ellers folk på Nørrebro ind til en snak om bekymringer og udfordringer i det unge voksenliv i 3 uger midt på Nørrebrogade. Vi mødte en masse modige mennesker, og deres histoier har vi løbende delt på de sociale medier til glæde for alle dem, der ikke dukkede fysisk op til en snak i vognen. Vognen har efter det også været omdrejningspunkt for events under 48 Timers Festival, og den har været med på Global Goals World Cup’19, og så kom vi i kontakt med en ungekulturkonsulent i Byens Hus i Gentofte, Louise Steenholt (Fra Projektakademiets, Team 8.), der introducerede os for Gentoftes ret seje og visionære ungepolitik, hvor ungeiddragelse er i fokus. Det blev vi meget inspireret af, og så fandt vi ud af, at det kunne være spændende at lave et projekt med unge fra Gentofte, som jo er en kommune, der ikke kun er rig i forhold til dollars, men også på forventninger til de unge.

Derfra opstod idéen til at parkere campingvognen ved Byens Hus på Hellerupvej og skabe et ungeinddragende podcastprojekt, hvor vi hver uge sætter os ind i det rullende lydstudie og diskuterer, hvad der rører sig blandt unge. Vi rater også pizzaer og kommer med ugens anbefalinger om alt fra musik, kunst, film og serier til ting, man fx. kan bruge sin tid på i den her corona tid.
Efter man har lyttet til vores podcast selvfølgeligt. Projektet er inspireret af Mads & Monopolet, men det adskiller sig blandt andet ved, at dilemmaerne ikke handler så meget om midtvejskriser, bilforsikringer og 7-7 ordninger gone wrong, og så er Mads blevet skiftet ud med mig som vært.

Hvem har gavn af projektet?

Vores vision har været at skabe et projekt, der når ud til så mange unge mennesker, som muligt, som inspiration til at snakke højere om de ting, vi allesammen går og bakser med i det her liv, som jo er fantastisk men også foranderligt, underligt og svært noget af tiden. Nogle gange skal man tage lidt tilløb til at tale højt om de ting, der ikke lige kører for os, eller som vi skammer os lidt over, men vi har erfaring med, at det kan være virkelig rart at dele netop de ting med andre, så vi ikke går rundt med det for os selv og føler os forkerte med det. Det letter helt vildt, hvis man taler højere om det. På en tryg måde, selvfølgeligt. Og det mener jeg, at vi skaber mulighed for med det her projekt.
Både for dem, der sender dilemmaer ind, men også for lytterne, der måske får sat ord på noget, de selv går og bakser med eller får vendt et genkendeligt hverdagsdilemma, de ikke selv har løst endnu. Vi har fået tilsendt nogle ret sjove og ærlige dilemmaer ind til videre, så det tegner godt, og vi håber, at folk derude vil sende en masse flere ind til os. Ja, og udover det så er vi selv ret meget oppe at køre over projektet. Det har været så hyggeligt at lave, og vores paneldeltagere er vildt seje og engagerede. Vi kendte ikke hinanden, før vi gik igang med at udvilke på projektet, men det er gået lynhurtigt, og vi har haft det rigtig sjovt til de workshops og lytteaftener, vi har afholdt. Og så har vi spist en masse god pizza sammen.

Hvordan kan vi se projektet folde sig ud i nærmiljøet?

Vi har et rigtig godt samarbejde med ungeafdelingen i Byens Hus i Gentofte, der har kontakt til en masse unge, som vi også møder, når vi afholder workshops og lytteaftener derude i deres lokaler. Vi er også i kontakt med gymnasierne i Gentofte, og så er vi ved at blive gode venner med nogle af de lokale pizzariaer, som leverer pizzaer til vores ugentlige pizzarating. Ind til videre er vi ikke sponsorerede, men vi håber på, at pizzaerne vælter ind, når vi får en masse lyttere. Så følg os derude, både på Instagram og Facebook. Dér kan man også sende dilemmaer til os, og ellers har vi en mail, der hedder kontakt@curarum.dk. Vi vil så gerne vende det I går og bakser med, så I ikke skal gå alene med det. Og det er altså både lette og tunge og random og sjove dilemmaer, vi diskuterer. I skal ikke holde jer tilbage. Med støtte fra Open Call: Unge Stemmer har vi fået muligheden for at diskutere masser af dilemmaer de næste par måneder, og det er vi helt vildt glade for. Og det vil jeg gerne takke for igen på vegne af de unge i panelet, os i Curarum-teamet og Byens

Hus i Gentofte! Vi lyttes ved.