UFILTRERET #8 : Ungdomslivet opdagelsesrejsende

Ufiltreret er KBH+ egen kronik, det er en skriftlig talerstol hvor alle uanset baggrund kan udtrykke sine tanker og holdninger til det overordnede emne IDENTITET og SAMFUND.

Har du lyst til at bidrage med en kronik? Eneste krav er at du er mellem 17 og 30 år og at din tekst er maksimalt 7500 tegn inklusiv mellemrum. Indhold og genre er helt op til dig – det kan være essay, digt, analyse, erindring eller andet. Du bestemmer selv om du vil være anonym. Skriv til emilie.hemmingshoej@askovfonden.dk.

Denne kronik er skrevet af Sascha Bruhns og tager udgangspunkt i det at være ung – især under coronakrisen. Vi håber i vil læse med !


Af Sascha Bruhns

 

At være ung er en spændende opdagelsesrejse. Mange ting er nye og spændende for os. Vi udforsker nysgerrigt og modigt livets mange muligheder. Det er som at sende et barn ind i BR.  Ungdomslivet er en vild roller coaster!Det er både virkelig nice og virkelig nederen. Fuck hvor ville det være fantastisk hvis man aldrig kedede sig eller var i dårligt humør. Det ville være fantastisk hvis man kun kunne føle glæde og andre ting som man gerne vil føle. Vi gør ting udelukkede for at tilfredsstille vores nysgerrighed. Det er mega godt at være nysgerrig. Det forbudte har altid været spændende. En del af glæden ved at udforske forladte steder er spændingen. Man må jo ikke og det gør at man har endnu mere lyst til at gøre det. Der snakkes meget om teenagere men ikke meget om staten af 20ene. Det er en periode hvor der sker en masse  ting. hvornår man er “rigtig ” voksen afhænger af hvad der afgør det. At man bliver voksen når man når en bestemt alder er noget politikerne har besluttet. Ofte er det andre ting end et tal som afgør det. Når man bliver 18 er det mest ydre ting som ændre sig: man kan lovligt købe rom , feste hele natten  på diskoteket og stemme  ved næste valg.. Hvis man tror at alko først bliver spændende på  vores 18års føzz, tager man fejl. På et tidspunkt bliver alko  virkelig spændende uanset om nogen mener vi unge drikker for meget. Hvis man vil have unge til at drikke mindre er løsningen ikke at lave alko frie fester. Alko og fest høre bare sammen. I stedet skal man også lave sjove ting uden spurt. Begge dele kan være mega sjovt og nice.. Vi har det jo vildt sjovt både med og uden alko.  Sådan skal det også  være. Vi drikker og fester hele natten. Vi ved godt at risikoen for at være en smadret  zombie dagen efter er stor. Ingen mener at de aldrig vil drikke igen,når de vågner med tømmermænd. Alko er både vores ven og fjende. Alko giver os gode oplevelser med vennerne og en dejlig rus. Alko er også skyld i dumheder som måske fortrydes. Ingen gider de mere nederen ting som at kaste op eller følelser  og alko der crasher for vildt. Vi jagter de gode oplevelser som er tømmermændene værd. Alko har en god vikling som vi godt kan li. De drinks som smager bedst er “mest farlige”. Med øvelsen lære vi at få det bedste ud af alko- hvordan man får alt det sjove uden de mere nederen ting. I en periode var det virkelig spændende at gå på diskotek. I dag er jeg så meget mere til at lave hygge druk og fester med vennerne.  Aftener hvor vi bare hygger os helt vildt. Nætter hvor vi spiller sjove drukspil og laver alt muligt sjovt sammen.  Det er nogle gode sommernætter når man bare hygger og drikker med vennerne på stranden.

Vi unge er meget sociale og er meget sammen med besties og venner.  Vi har det virkelig nice med vores yndlings mennesker- for det meste er det idyllisk. Der er ikke drama og raseri det meste af tiden . Nogen siger det sundt at kede sig men det er jeg ikke enig i. kedsomhed gør os utilfredse og er ikke godt for en skid.  Vi vil gerne leve et spændende liv som vi er glade for. Vi vil gerne have en kalender som er fyldt med alt det vi er så vilde med.  Normalt er vi ikke så meget derhjemme som under Lock Down. Vi bruger meget tid på at dyrke vores hobby og alle de sociale ting vi ikke vil misse. Følger ikke vildt meget med i nyhederne. de fleste katastrofer er lort for dem de rammer men har ikke direkte betydning for os. Vi lever det ubekymret ungdomsliv hvor vi er ret optaget af alle de sjove og sociale ting vi laver. Vi søger meget fællesskabet og oplevelserne. Vi søger eventyret som giver os en masse fantastiske følelser. Weekenderne skal fejres og ender ofte i en blanding af tømmermænd og fest. At alt fra biffen til skolen er åbent er den største selvfølgelighed. Vi deltager ivrigt i alle de nice begivenheder som der er i løbet af året. Hygger os med at gå rundt på de store kræmmermarkeder hvor man nemt kan bruge hele dagen. Det kan være intenst med alle de oplevelser og eventyr men vi elsker det. Trives virkelig med  at der sker en masse og at opleve en masse.
Hverdagen  er nogen gange blevet skældt ud for at være kedelig. Corna lærte os at vi savner den når den stjæles fra os. Vi savner de almindelige ting som at gå i biffen , spise på macen og bare generelt at leve uden alle de dumme begrænsninger. Vi går glip af fucking meget.. Det siges at man skal være tålmodig men Corna lortet har været alt for længe. Det nemmeste havde været at opleve lorte c på museum.  Regeringen kigger kun på smitte tal og glemmer alt om nedluknings  konsekvenser. Regeringen er blinde for mistrivslen. De ser kun at tallene er lave men ikke alt det lort som Lockdown og begrænsninger  er skyld i.  Bare vi snart lærte at leve med Corna som vi gør med influenza…Livet er helt normalt selvom der er influenza om vinteren. Sådan er vinter i dk bare det har vi for længst lært. Mundbind , regnbuer  , billeder af ghosttown og fjernundervisning og pressemøder med dårligt nyt høre til på museum.  Biografer , macen , museer og tivoli får travlt når de igen må åbne. vi  længes alle efter at blive sluppet løs. længes efter normale tilstande og gøre alt det vi har savnet.  det er sværere for os unge at bare blive derhjemme. en stor del af at være ung er jo netop oplevelser og fællesskabet.. vi er mega sociale og nysgerrige. det er meningen at vi skal kaste os ud i alle de spændende muligheder. vi skal ikke bare sidde foran skærmen og mistrives. vi skal kaste os ud livets kæmpe buffet. det er meningen at vi skal leve som før lorte c kom til dk.. opbakningen til  regeringens corna beslutinger røg ad helvede til da det her trak ud. vi er så trætte af lorte c som man kan være. løsningen er ikke flere begrænsninger- det vil blot få trætheden til at eksplodere. løsningen er vaccinere og leve med lorte c som vi gør med influenza. det kan kun gå for langsomt! vi har kæmpet alt for længe.

Ofte er noget at det første nye mennesker spørger om hvad laver du så til dagligt? Det kan være et virkelig irriterende  spørgsmål at få. Måske dealer man jobcenteret eller måske ved man endnu ikke hvad ens rette hylde er.  Det ville være bedre at spørge om hvad man kan li at lave i fritiden eller hvad slags film man kan li. Der er mange muligheder som er så meget bedre end hvad laver du til daglig…

Politikerne vil gerne have vi skal hurtigt videre.  De vil have at vi skal tage den snorlige vej. det er ikke altid det rigtige. Når man er 20 har man gået i det meste af sit liv. Skole kan være helt fantastisk og helt forfærdeligt.
Det føles så nice når man er glad for det man laver. Det er jo det vi virkeligheden vil opnå med vores valg om hvad vi vil i fremtiden. Jeg har været prøvet at være et sted hvor det ikke fungerede og jeg ikke var glad for at være . det er noget værre lort. Jeg har også været steder hvor jeg var i mit rette element og det var fantastisk( selvom det var svært as fuck da jeg skulle væk derfra) det kan være en udfordring at starte på noget helt nyt hvis man ved at man ikke skal være der så længe. Nogle steder er man kun  kort tid at man ikke gider at blive for involveret.Hvis det kun er for en kort periode vil man gerne have at det er nemt at komme videre.Det er selvf noget helt andet hvis det nye sted er et vildt godt sted hvor man ikke bare skal være for en kort periode.  Der vil man gerne involvere  sig rigtig meget. er det noget mange ønsker: at være sindssygt glade for at være et sted og ikke skulle væk derfra.